4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τεστ ελαστικών 205/55R16

Ο κύριος Η και ο κύριος V

Τα μικρομεσαία μοντέλα αποτελούν την πλειονότητα ανάμεσα στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας μας. Εμείς διαλέξαμε δύο σετ από λάστιχα τεσσάρων κορυφαίων κατασκευαστών, τα φορέσαμε στο Leon TSI «μας» και ευπειθώς αναφέρουμε τις επιδόσεις τους.

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά ζούμε με την ελπίδα ότι ο οδηγός που μας ακολουθεί σβέλτα την ώρα που το φανάρι ανάβει πορτοκαλί και ο άλλος που αλλάζει λωρίδα μπροστά μας για να αποφύγει ένα εμπόδιο, και οι δύο, φροντίζουν τα της συντήρησης των αυτοκινήτων τους, με αρχή τα ελαστικά και τα αμορτισέρ, που είναι το Α και το Ω της ενεργητικής ασφάλειας στο δρόμο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η ελπίδα μας αυτή είναι βάσιμη για όλο τον κόσμο εκεί έξω, αλλά ας θεωρήσουμε ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν πότε πρέπει να αλλάζουν ελαστικά στο μικρομεσαίο οικογενειακό τους. Όταν, λοιπόν, έρχεται αυτή η ώρα, ξέρουμε τι λάστιχα πρέπει να φορέσουμε στο αυτοκίνητο; Για να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, πρέπει να πούμε ότι απλώς ΔΕΝ υπάρχει «κακό» λάστιχο, όταν μιλάμε για κορυφαίες εταιρείες όπως την Bridgestone, την Continental, τη Michelin και την Pirelli, οι οποίες μας συντρόφευσαν σε αυτήν τη δοκιμή. Εξ ορισμού ασφαλείς, λοιπόν, και προσπαθήσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα για επιλογή ελαστικού σε συνάρτηση με τις -διαφορετικές- ανάγκες και το οδηγικό προφίλ του κάθε οδηγού. Για το σκοπό αυτό, από κάθε εταιρεία διαλέξαμε μια τετράδα ελαστικών με δείκτη Η που -κατά το δυνατόν- να είναι προσανατολισμένη σε «premium» συμπεριφορά και ακόμα ένα σετ με σπορ προσανατολισμό και δείκτη V. Προτού περάσουμε στην ανάλυση των μετρήσεων από την πίστα των Μεγάρων, σημειώνουμε ότι «H» και «V» είναι δείκτες ταχύτητας που σημαίνουν ότι τα ελαστικά είναι κατάλληλα για ταχύτητες έως 210 και 240 χλμ./ώρα, αντίστοιχα. Αυτό δε σημαίνει ότι το ελαστικό θα... εκραγεί πάνω από αυτές τις ταχύτητες, αλλά, ρεαλιστικά αν το δει κανείς, με ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο ~120 ίππων ελάχιστοι θα πλησιάσουν τα 200, και μάλλον κανείς δε θα τα ξεπεράσει. Επί της ουσίας, οι δείκτες αυτοί μας δείχνουν το πόσο γρήγορα από τη στιγμή που βάζουμε μπροστά και ξεκινάμε για τον προορισμό μας φθάνει το λάστιχο σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας καθώς και το πόσο εύκολα υπερθερμαίνεται όταν δουλεύει υπό πίεση. Έχουμε και λέμε, λοιπόν, αλφαβητικά, για να μην αδικήσουμε κανέναν: Bridgestone Turanza ER300 με δείκτη H και δείκτη V (δυστυχώς, το εξαιρετικό Potenza RE050A δεν παράγεται στις 16 ίντσες με 55άρι προφίλ), Continental Premium Contact 2 και Sport Contact 2 (το πιο «φρέσκο» Sport Contact 3 δεν υπάρχει σε διάσταση 16 ιντσών), Michelin Energy Saver και Pilot Exalto και, τέλος, Pirelli P7 και Pirelli P Zero Rosso είναι οι αντίπαλοι της δοκιμής μας. Εκ των πραγμάτων, η Pirelli αδικείται λίγο από την παρουσία του P7, μιας και το ελαστικό αυτό έχει αρκετά χρόνια στην αγορά, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται ο αντικαταστάτης του, το P7 Cinturato, που θα περιλαμβάνει σιλικονούχα υλικά στη γόμα του.

Οι συνθήκες
Για ένα καλά ορισμένο πείραμα έπρεπε -το ελάχιστο- να διασφαλίσουμε ότι τα αντίπαλα ελαστικά της δοκιμής μας θα ανταγωνίζονταν κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις. Ένα άλλο σημείο που φροντίσαμε να προσέξουμε ήταν η επαναληψιμότητα των επιδόσεων. Για αυτόν το λόγο έγιναν αρκετές φορές οι μετρήσεις σε κάθε δοκιμασία (από 6 έως 10), και ο μέσος όρος -όπου χρειαζόταν- βγήκε αφήνοντας έξω την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση κάθε φορά. Η άσφαλτος στην πίστα των Μεγάρων, όπου και πραγματοποιήθηκε η δοκιμή, έχει κατά τι ανώτερη πρόσφυση από την τυπική ελληνική, ενώ επιπλέον, ελέω καιρού, ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση: ύστερα από αρκετές μέρες βροχής, κατά τη διάρκεια των οποίων η πίστα «πλύθηκε» από σκόνη και χώμα, την ημέρα του τεστ είχαμε ηλιοφάνεια και ξηρό, βορινό καιρό, με αποτέλεσμα στεγνό και καθαρό οδόστρωμα. Οι μετρήσεις μας προέρχονται από δορυφόρο, με τη βοήθεια των προϊόντων της Racelogic (VBox, DriftBox), και το -κορυφαίας αξιοπιστίας- Datron της Corrsys (για το φρενάρισμα), μιας και τα Box έχουν δείξει ατέλειες στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ακόμα, να αναφέρουμε ότι το κάθε σετ ελαστικών «πατήθηκε» από καινούργιο για περίπου 5 γύρους στην πίστα, χωρίς να πιεστεί... εν είδει στρωσίματος. Τέλος, όσον αφορά την επιλογή του αυτοκινήτου, η σύνταξη των 4Τροχών διάλεξε εξ αρχής Leon, και το λευκό Seat της δοκιμής μακράς διαρκείας του περιοδικού ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις προσδοκίες μας, μιας και το αυτοκίνητο ολοκλήρωσε μια πολύ δύσκολη ημέρα χωρίς το παραμικρό σημάδι κόπωσης. Επιπλέον, η δεδομένα αξιόπιστη οδική συμπεριφορά του επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, σε συνδυασμό με τη «χρονομετρική» σταθερότητα του «Ιαβέρη Jr», ο οποίος... ασχολήθηκε με τους γύρους πίστας και για τα οκτώ σετ της δοκιμής (βλ. ενότητα με προσωπικό του σχόλιο).

Οι δοκιμασίες
Δε θα μπορούσε να νοείται τεστ ενεργητικής ασφάλειας -γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται- χωρίς τους τρεις «σωματοφύλακες» των ασκήσεων: δοκιμή φρεναρίσματος, σλάλομ ανάμεσα σε κορύνες και άσκηση αλλαγής λωρίδας. Σε αυτές τις δοκιμασίες εμείς προσθέσαμε και άλλες που αφορούσαν περισσότερο παράγοντες οικονομίας και άνεσης, όπως είναι η αντίσταση και ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω τους γύρους στην πίστα, όχι γιατί το αποτέλεσμα σε χρόνο λέει απαραίτητα τα πάντα, αλλά επειδή, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η συμπεριφορά των ελαστικών υπό την πίεση του χρονομέτρου δίνει πάντα χρήσιμα συμπεράσματα.

ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ
Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία με τους κατασκευαστές στα μεγάλα, ιδιόκτητα κέντρα εξέλιξης ελαστικών της Ευρώπης: δοκιμή πλήρους ακινητοποίησης του αυτοκινήτου από τα 60 και τα 80 χλμ./ώρα. Για το «60-0» αναπτύξαμε σταθερή ταχύτητα 70 χλμ./ώρα και... ανεβήκαμε στο πεντάλ του φρένου με νεκρά στο κιβώτιο πάντα στο ίδιο σημείο ασφάλτου, το οποίο είχε οριστεί ως θύρα με δύο κώνους. Το χρονόμετρο μέτρησε από τα 60 χλμ./ώρα και κάτω, φυσικά. Ομοίως πράξαμε για την ακινητοποίηση από τα 80, αναπτύσσοντας σταθερή ταχύτητα 90 χλμ./ώρα αυτήν τη φορά. Επαναλάβαμε τη διαδικασία δέκα φορές για κάθε σετ, «πετάξαμε» την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση και βγάλαμε μέσο όρο απόστασης ακινητοποίησης από τις υπόλοιπες οκτώ. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε το μέσο όρο επίδοσης για κάθε σετ ελαστικών και για τις δύο μετρήσεις.

Απόσταση ακινητοποίησης 60-0 χλμ./ώρα (μέσος όρος σε μ.)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
15,08 14,83
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
13,85 14,32
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
14,31 14,22
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
15,81 13,84

Απόσταση ακινητοποίησης 80-0 χλμ./ώρα (μέσος όρος σε μ.)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
26,92 25,98
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
24,85 26,08
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
25,78 25,60
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
28,30 24,08

Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον. Περιμένατε τα πιο «σπορ» ελαστικά να φρενάρουν καλύτερα; Κι εμείς. Κι όμως, διαψευστήκαμε. Τουλάχιστον εν μέρει. Οι επιδόσεις του Premium ελαστικού της Continental ήταν σχεδόν στην κορυφή για το «60-0» και στη 2η θέση για το «80-0», πίσω από του φοβερού και τρομερού P Zero Rosso και στις δύο περιπτώσεις. Το P Zero κέρδιζε ξεκάθαρα όσο τα χιλιόμετρα ανέβαιναν και πλησιάζοντας στο τέλος της διαδικασίας, όπου το Conti Premium 2 άρχιζε να δείχνει σημάδια κόπωσης. Απογοητευτικά ήταν τα φρεναρίσματα του P7, ενώ το Turanza με δείκτη V φάνηκε να κερδίζει το «αδελφό» του με δείκτη Η, καθώς οι επιδόσεις του παρέμεναν σταθερές όσο το πείραμα επαναλαμβανόταν, ενώ του μαλακού ελαστικού χειροτέρευαν. Τελειώνουμε με τη Michelin, τονίζοντας την πρακτική ισοπαλία(!) του Energy Saver με το εξαιρετικό Pilot Exalto, κάτι που αποδεικνύει τα μεγάλα οφέλη των σιλικονούχων υλικών της γόμας του Saver και το τεράστιο άλμα που έχει γίνει από την προηγούμενη γενιά (Energy III) στον τομέα του φρεναρίσματος, ενώ αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η επαναληψιμότητα των επιδόσεων και των δύο ελαστικών της γαλλικής εταιρείας σε όλη τη διάρκεια των φρεναρισμάτων.

ΣΛΑΛΟΜ
Ταλαιπωρήσαμε το αυτοκίνητο, τα ελαστικά και τους εαυτούς μας για ακόμα μία φορά, μιας και αυτή η δοκιμασία είναι ό,τι πιο ιδανικό για χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την κατευθυντικότητα των ελαστικών στις αλλαγές πορείας. Οι κορύνες απείχαν 18 μ. η μία από την άλλη και η ταχύτητα εισόδου ήταν οριακά πάνω από τα 60 χλμ./ώρα, αν και ήταν στο χέρι του οδηγού να πιέσει περισσότερο στις τελευταίες επαναλήψεις, σε περίπτωση που καταλάβαινε ότι τα ελαστικά «αισθάνονταν» υπερβολικά... άνετα με αυτήν την ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια του σλάλομ το πλευρικό τοίχωμα του εμπρός εξωτερικού ελαστικού είναι αυτό που -στιγμιαία- κουβαλά όλο το βάρος του αυτοκινήτου. Στον πίνακα σημειώνουμε το μέσο όρο του χρόνου που χρειάστηκε το Leon για την απόσταση από τη δεύτερη έως την έβδομη κορύνα (η πρώτη ήταν η εισόδου).

Σλάλομ ανάμεσα σε έξι κορύνες (μέσος όρος χρόνου σε δλ.)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
7,05 6,88
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
6,90 6,78
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
6,82 6,78
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
6,98 6,69

Εδώ η υπεροχή του P Zero Rosso με τα σκληρά πλευρικά τοιχώματα ήταν ξεκάθαρη. Κέρδισε σχεδόν με 1 δέκατο τα -ισόπαλα στη 2η θέση- Pilot Exalto και Sport Contact 2, διαφορά που δεν είναι καθόλου αμελητέα, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται περί μέσου όρου. Τα τρία σπορ ελαστικά έδειξαν τα δόντια τους σε αυτήν τη δοκιμασία, προφανώς λόγω του πιο άκαμπτου σκελετού τους, ακολουθούμενα από το Energy Saver, που πάλι ήταν αξιοσημείωτα σταθερό και προοδευτικό, ενώ τα δύο Turanza, το Premium Contact και το P7 έδειξαν αρκετή αστάθεια στην απόδοσή τους και χειρότερους μέσους όρους γενικότερα.

ΑΛΛΑΓΗ ΛΩΡΙΔΑΣ
Έχετε βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι με παιδί ή ζώο που «πετάχτηκε» στο δρόμο; Πόσες φορές χρειάστηκε να αποφύγετε εμπόδιο οδηγώντας; Ελπίζουμε καμία. Το θέμα είναι ότι, αν ποτέ χρειαστεί απότομη τιμονιά και κατόπιν επαναφορά στην αρχική πορεία, πέρα από την αντίδραση του οδηγού, αυτό που θα μετρήσει θα είναι και οι επιδόσεις του ελαστικού σε αυτόν τον τομέα. Εμείς τοποθετήσαμε τρεις «θύρες» από έξι κορύνες σε απόσταση 18 μ. μεταξύ τους, προσομοιάζοντας πλευρική μετατόπιση ίση με πλάτος λωρίδας αυτοκινητοδρόμου. Με ταχύτητα εισόδου όσο γίνεται κοντά στα 110 χλμ./ώρα, μπήκαμε στην πρώτη θύρα (εισόδου), αλλάξαμε απότομα λωρίδα προς τα αριστερά μπαίνοντας στη δεύτερη και, τέλος, επαναφέραμε το αυτοκίνητο στην πορεία που είχε από την αρχή ώστε να περάσει από την τρίτη θύρα, που ήταν στην ίδια ευθεία με τη θύρα εισόδου. Ο στόχος, φυσικά, ήταν να μείνουν όλες οι κορύνες στη θέση τους. Don’t try this at home! Είναι μακράν η πιο επικίνδυνη άσκηση από όλες. Στη διάρκειά της το φαινόμενο της μεταφοράς βάρους είναι πραγματικά τρομακτικό, ακόμα και με ένα άριστα στημένο αυτοκίνητο, όπως το Leon. Κατά την επαναφορά στην αρχική πορεία η ουρά του αυτοκινήτου ελαφρώνει απότομα, και χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός στο τιμόνι, για να γλιτώσει κανείς το τετ-α-κε. Και φυσικά να ανταποκριθούν τα λάστιχα, που είναι και το θέμα μας. Οι μέσοι όροι χρόνου που σημείωσαν τα αντίπαλα σετ της δοκιμής μας παρατίθενται αμέσως παρακάτω.

Αλλαγή λωρίδας (μέσος όρος χρόνου σε δλ.)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
4,10 4,12
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
3,98 4,00
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
3,89 3,94
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
4,13 3,95

Προφανώς, ο μικρότερος χρόνος κερδίζει, και σημειώνουμε ότι, σε μια διαδικασία που διαρκεί για διάστημα της τάξης των 4 δλ., διαφορές σε μέσο όρο ακόμα και μερικών εκατοστών του δευτερολέπτου σημαίνουν μεγάλη διαφορά σε συμπεριφορά στην πράξη. Εδώ, το Energy Saver πραγματικά έβαλε τα γυαλιά στα υπόλοιπα. Όντας «γλυκό» και φιλικό στις αντιδράσεις του, κράτησε την ουρά του αυτοκινήτου καλά στην άσφαλτο, ενώ ταυτόχρονα δε στέρησε την αίσθηση από το τιμόνι. Κοντά στο Saver βρέθηκαν τα Pilot Exalto και P Zero Rosso με πολύ καλή και σχεδόν ισόπαλη επίδοση, αλλά απέδωσαν τα μέγιστα μετά την τρίτη φορά που επαναλάβαμε τη μέτρηση, ενώ το «οικονομικό» Michelin αποδείχθηκε πάλι σταθερότατο σε όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας. Κάτω από το φράγμα των 4 δλ. έμεινε το Premium Contact 2 της Continental, το Sport Contact 2 ήταν ακριβώς στα 4 δλ., ενώ πάνω από 1 δέκατο πίσω από αυτό κυμάνθηκαν οι επιδόσεις των δύο Turanza και του P7.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΥΛΙΣΗΣ
Οι μετρήσεις σε αυτόν τον τομέα δίνουν ένα μέτρο της διαφοράς στην κατανάλωση που θα βγάλει ένα ελαστικό σε καθημερινή χρήση σε σχέση με ένα άλλο. Προφανώς, χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σημαίνει και μικρότερη κατανάλωση στην πράξη. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι 1 στα 10 γεμίσματα ή 10% της βενζίνης που καταναλώνουν τα αυτοκίνητα οφείλεται αποκλειστικά στην αντίσταση κύλισης που αναπτύσσεται μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρουσίαση του Energy Saver η Michelin ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο ελαστικό κάνει οικονομία στη βενζίνη, που ισοδυναμεί με ένα ελαστικό επιπλέον για τον κύκλο ζωής τους. Για να τη μετρήσουμε, επιταχύναμε το Leon στην ευθεία έως τα 45 χλμ./ώρα. Βάλαμε νεκρά και αφήσαμε το αυτοκίνητο να σταματήσει μόνο του χωρίς φρένο. Μετρήσαμε την απόσταση που διανύθηκε από τα 40 χλμ./ώρα έως την πλήρη ακινητοποίηση. Επειδή το αποτέλεσμα αυτής της μέτρησης επηρεάζεται έντονα από εξωγενείς παράγοντες, όπως τον άνεμο, η διαδικασία επαναλήφθηκε 10 φορές για κάθε ελαστικό.

Δοκιμή αντίστασης κύλισης (απόσταση ακινητοποίησης χωρίς φρένο από τα 40 χλμ./ώρα σε μ.)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
171,8 203,2
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
209,4 200,8
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
214,6 196,1
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
185,3 193,6

Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ένα ελαστικό επιδόσεων να δίνει έμφαση στην οικονομία, και αυτό επιβεβαίωσαν τα Pilot Exalto και P Zero Rosso, με τα οποία το Leon δεν πέρασε τα 200 μ. από την ώρα που βάλαμε νεκρά στο κιβώτιο. Το Sport Contact 2 τα πέρασε οριακά, το Turanza V σημείωσε μέσο όρο 203,2 μ., που ήταν καλή επίδοση, αλλά το Turanza H απέδειξε ότι μάλλον είναι το πιο ενεργοβόρο της δοκιμής μας, ακολουθούμενο στις... ορέξεις για βενζίνη από το P7 της Pirelli. Το Premium Contact της Continental σημείωσε εξαιρετική επίδοση, πάνω από τα 209 μ., ενώ το Energy Saver απλώς επιβεβαίωσε τον τίτλο του πιο οικονομικού (σε κατανάλωση καυσίμου) ελαστικού της αγοράς και τα πλεονεκτήματα των σιλικονούχων υλικών: όντας κοντά στην κορυφή, από την άποψη των επιδόσεων, σε σχεδόν όλη τη διάρκεια του τεστ μας, είναι και αυτό με τη μικρότερη αντίσταση κύλισης, αφού ο μέσος όρος ακινητοποίησής του από τα 40 χλμ./ώρα χωρίς φρένο έφθασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν στα 215 μ.!

ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΥΛΙΣΗΣ
Έχει συμβεί κάποιες φορές να αδικούμε ένα αυτοκίνητο κρίνοντάς το σχετικά με την ποιότητα κύλισής του, αναφερόμενοι κυρίως στο θόρυβο που φτάνει μέσα στην καμπίνα. Ο θόρυβος αυτός εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως τη ρύθμιση της ανάρτησης, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στα ελαστικά. Πάμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα. Προσπαθώντας να βρούμε διαφορές ανάμεσα στους τέσσερις μονομάχους μας, μετρήσαμε την ένταση του ήχου που παράγουν με 60 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο πέρασε μπροστά από δεδομένο σημάδι (κορύνα) με σβηστή μηχανή και κλιματισμό, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι μηχανικοί θόρυβοι και να απομονωθεί ο ήχος των ελαστικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορά 1 ντεσιμπέλ υποδηλώνει εκθετική αύξηση του θορύβου.

Θόρυβος κύλισης με 60 χλμ./ώρα (σε dB)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
68,3 68,5
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
66,3 67,8
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
65,1 66,3
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
68,2 67,3

Οι σκληρές γόμες της δοκιμής άφησαν ανάμικτα συμπεράσματα από αυτήν τη δοκιμασία. Το Sport Contact 2 ναι μεν έκανε αρκετό θόρυβο (67,8 dB), αλλά παρέμεινε πιο ήσυχο από τα P7 και τα δύο Turanza, που όλα ξεπέρασαν τα 68 dB, κάτι που υποψιαζόμασταν έχοντας οδηγήσει σε διάφορους τύπους αυτοκινήτων. Τα Pilot Exalto και Conti Premium Contact 2 ήταν από τα πιο ήσυχα, με όμοια επίδοση 66,3 dB. Τέλος, το Energy Saver ήταν και εδώ ο νικητής, κάτι που περιμέναμε από τη μαλακή γόμα του, την ειδική χάραξη στο πέλμα και τα απορροφητικά πλευρικά τοιχώματα.

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ολοκληρώσαμε τα... βασανιστήρια στα οκτώ σετ ελαστικών μας εμπιστευόμενοι το λευκό Leon στα χέρια του οδηγού αγώνων «Ιαβέρη Jr», που έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οδηγεί ταχύτατα και -το σημαντικότερο- με επαναληψιμότητα στους χρόνους του. Εμείς παραθέτουμε ενδεικτικά τον καλύτερο χρόνο γύρου που σημείωσε ο κάθε τύπος ελαστικών καθώς και τη μέγιστη τιμή πλευρικής επιτάχυνσης στην αλλαγή πορείας για το S που σχηματίζουν οι στροφές Κ3 και Κ4.

Καλύτερος χρόνος γύρου πίστας Μεγάρων
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
1:18.95 1:18.55
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
1:19.60 1:19.45
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
1:18.35 1:18.55
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
1:20.55 1:18.35

Μέγιστη τιμή πλευρικής επιτάχυνσης Κ3-Κ4 (g)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
1,294 1,299
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
1,301 1,287
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
1,357 1,394
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
1,085 1,412

Τα γυρολόγια αυτά ήταν το τελειωτικό χτύπημα για όσους (και εμάς μαζί) περίμεναν ότι ένα λάστιχο «οικονομίας» όπως το Saver δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλη πίεση και σπορ οδήγηση. Όχι μόνο ήρθε ισόπαλο με το P Zero Rosso (από το οποίο, πάντως, χάνει σε αίσθηση και σε τιμές πλευρικής επιτάχυνσης), αλλά το έκανε και με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς μεγάλα σημάδια ταλαιπωρίας και κάνοντας τη συμπεριφορά του Leon φιλικότερη. Κάπου εδώ αφήνουμε το... πληκτρολόγιο στον Κωνσταντίνο («Ιαβέρη Jr»), ώστε να μοιραστεί μαζί σας και μαζί μας τη γνώμη του για καθένα από τα σετ που οδήγησε.

Δείκτες H και V ενάντια στο χρονόμετρο
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμασιών από τους συναδέλφους μου Χ.Α. και Σ.Λ. και χωρίς να γνωρίζω ποιον τύπο και ποια μάρκα ελαστικών «φοράει» το Seat Leon, έκανα ένα γύρο προθέρμανσης και τρεις γρήγορους.
Οδηγώντας με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και αφού δοκίμασα όλα τα σετ, τα αποτελέσματα των γρήγορων γύρων είχαν ως εξής: Continental και Bridgestone είχαν παρόμοια συμπεριφορά, παρουσιάζοντας ελαφριά τάση υποστροφής στις κλειστές στροφές και τις φουρκέτες, πολύ σταθερά και φιλικά στις ανοιχτές καμπές, ενώ στις έντονες επιβραδύνσεις «δούλευαν» πολύ καλά.
Το χρονόμετρο έδειξε ότι τα Bridgestone είναι λίγο πιο γρήγορα από τα Continental γενικότερα, αλλά αυτό που τελικά με εξέπληξε ήταν ότι τα Turanza με δείκτη V ήταν μόλις ελάχιστα ταχύτερα από τα Turanza με δείκτη Η, και το αυτό ισχύει για τα Sport Contact σε σύγκριση με τα Premium της ίδιας εταιρείας.
Περνώντας στα ελαστικά της Michelin, το άνετο, ήσυχο και οικονομικό Energy Saver είναι ταχύτερο όχι μόνο από την πιο σπορ πρόταση της εταιρείας (Pilot Exalto), αλλά και από όλα τα αλλά σετ που οδηγήσαμε σε αυτό το τεστ, αν εξαιρεθεί το P Zero, με το οποίο ήρθε ισόπαλο σε χρόνο. Πολύ σταθερά τα Saver, προοδευτικά σε όλων των τύπων τις στροφές, δούλευαν-πατούσαν πιο πολύ στο εξωτερικό μέρος τους, δίνοντας την αίσθηση ότι γέρνουν λίγο στην είσοδο της στροφής, κάτι που έκανε το πίσω μέρος να ελαφρώνει και να τείνει προς το εξωτερικό μέρος της, βοηθώντας το αυτοκίνητο να μένει ουδέτερο, χωρίς να υποστρέφει.
Η μόνη εταιρεία της οποίας τα σπορ ελαστικά ήταν σαφώς πιο γρήγορα και σταθερά ήταν η Pirelli. Το P7, έχοντας πια μεγαλώσει (πάνω από 10 χρόνια παρουσίας), έδειχνε να μην ακολουθεί το ρυθμό των υπολοίπων και να παρουσιάζει έντονες τάσεις υποστροφής και γενικότερα ολίσθησης. Από την άλλη, το P Zero ήταν εκείνο που κόντραρε τη Michelin. Είναι ένα πραγματικά σπορ ελαστικό, σταθερό, χωρίς να γέρνει και να «τσιρίζει», δίνοντάς σου την αίσθηση ότι μπορείς να πιέζεις όλο και περισσότερο, τόσο στις στροφές όσο και στα φρένα.
Τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους αγαπητούς αναγνώστες να επιλέξουν ελαστικά άλλων κατηγοριών σε σχέση με τα σπορ, μιας και συνδυάζουν επιδόσεις, οικολογικό χαρακτήρα (ειδικά τώρα πια με τα νέα υλικά στις γόμες) και ασφάλεια με φιλικότητα και προοδευτική συμπεριφορά, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ωραία αίσθηση που αφήνει στο τιμόνι ένα άριστο λάστιχο επιδόσεων, όπως το P Zero Rosso.
«Ιαβέρης Junior»

Στο διά ταύτα...
... και με βάση τους αριθμούς που έγραψαν τα όργανα, το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα σπορ ελαστικά δεν υπερέχουν ΓΕΝΙΚΑ σε αποτέλεσμα έναντι κάποιων premium ή οικονομικών σειρών. Ανάμεσα στα ελαστικά επιδόσεων της δοκιμής μας ξεχώρισε το P Zero Rosso της Pirelli με τις εξαιρετικές επιδόσεις του και το γενναιόδωρο feedback που προσφέρει μέσα από το τιμόνι στον οδηγό. Πολύ κοντά του το Pilot Exalto, το οποίο δεν υστερεί ουσιαστικά πουθενά, προσφέροντας μάλιστα άμεση ανταπόκριση, ακόμα και κρύο, σε αντίθεση με το Pirelli, που φθάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας κάπως δυσκολότερα. Το Sport Contact 2 μας άφησε ανάμικτες εντυπώσεις, και είμαστε σίγουροι ότι το «3» θα τα πήγαινε σαφώς καλύτερα, αν η Continental μας έκανε το... χατίρι να το βγάλει σε διάσταση 205/55R16. Το Premium Contact, πάντως, προτείνεται έναντι του ομόσταβλου Sport, όντας πιο ολοκληρωμένο. Από εκεί και πέρα, το ζεύγος των Turanza ER300 κυμάνθηκε στο μέσο όρο των επιδόσεων, το Ρ7 αδικήθηκε από την ηλικία του (αναμένουμε το Cinturato με εξαιρετικό ενδιαφέρον) και η αποκάλυψη -μαζί και νικητής- της δοκιμής μας ήταν το Michelin Energy Saver. Όχι μόνο έχει καταφέρει να αποτινάξει τη ρετσινιά του «μη φρεναρίσματος» που είχε ο προκάτοχός του, αλλά σημειώνει και χρόνους ανάλογους με των κορυφαίων σπορ ελαστικών σε αυτήν τη διάσταση, όπως των P Zero και Pilot Exalto. Επιπλέον, είναι το πιο ελαφρύ, το πιο ήσυχο και το πιο οικονομικό σε καύσιμο._ 4Τ

Σαν να μην μπήκε στην πίστα! Η κατάσταση του Leon της δοκιμής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν άριστη, σαν να είχε οδηγηθεί απλώς για μια βόλτα.

Ευχαριστούμε...
... για ακόμα μία φορά τον κ. Ζέλλιτς και την ομάδα του για τη συνδρομή τους στη δοκιμή μας με το συνεργείο που μας διέθεσαν για όλη την ημέρα στην πίστα, μειώνοντας στο ελάχιστο τον κόπο και το χρόνο που θα απαιτούνταν για την εναλλασσόμενη τοποθέτηση 32 ελαστικών στις ζάντες του Leon.

Στη ζυγαριά
Όχι, δε θα υποβάλουμε κανέναν σε δίαιτα, αλλά δε θα μπορούσαμε να μη ζυγίσουμε τα ελαστικά μας. Οι διαφορές που θα δείτε οφείλονται στα υλικά κατασκευής του σκελετού και της γόμας, και απατάται όποιος πιστεύει ότι ένα ελαστικό είναι απλώς… καουτσούκ. Η εξέλιξή τους έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα, και ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει διάφορους τρόπους και υλικά ώστε να τα κατασκευάσει.

Βάρος ελαστικού (σε κιλά)
Bridgestone Turanza ER300 H Turanza ER300 V
10,0 9,75
Continental Premium Contact 2 H Sport Contact 2 V
8,50 9,50
Michelin Energy Saver H Pilot Exalto V
8,25 8,75
Pirelli P7 H P Zero Rosso V
9,50 9,50